Menu

Wat is mediation?

Mediation is het oplossen van een conflict onder begeleiding van een neutrale gespreksbegeleider (mediator). Een groot voordeel van mediation is dat het conflict vaak sneller wordt opgelost dan wanneer er een procedure over gevoerd wordt. Om deze reden en omdat er meestal maar één mediator betaald hoeft te worden in plaats van twee advocaten, is mediation doorgaans goedkoper. Vaak is een mediation binnen zes tot twaalf weken afgerond.

Het maakt niet uit om wat voor conflict het gaat. Als beide partijen de wil hebben om er in onderling overleg uit te komen, dan heeft mediation grote kans van slagen.

Partijen bereiken zelf overeenstemming. Onze mediator, Ingrid Luimes, geeft de nodige (juridische) informatie, die partijen nodig hebben om keuzes te kunnen maken. Aangezien partijen zelf overeenstemming bereiken, is de kans op een duurzame afspraak en een redelijke verstandhouding na een succesvolle mediation groter dan bij uitspraak van de rechter.

Wanneer partijen gezamenlijk willen scheiden, doen zij dit in mediation. Ingrid Luimes begeleidt hen hierbij. Een veelgehoord misverstand is dat het doel in mediation is om de relatie te herstellen (relatietherapie), dit is niet juist. In mediation begeleidt Ingrid Luimes de partijen naar een goed einde van hun relatie, waarin de eventuele kinderen een belangrijke rol vervullen.

Vrijwel iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die beland is in een zogenaamde “vechtscheiding”. Dit kan voorkomen worden door in mediation te gaan scheiden. In mediation krijgen de emoties aandacht, zodat het rouwproces dat een echtscheiding vaak is, beter verloopt. Wanneer dit niet het geval is, is de kans groot dat partijen deze verstoppen achter het “juridische gelijk” met als gevolg dat niet alleen zij hierdoor ongelukkig worden, maar dit geldt zeker voor hun kinderen. Ingrid Luimes beschikt zowel de emotionele/psychologische kennis die gepaard gaat met een echtscheiding, als ook over de juridische kennis. Zij deelt dit met partijen, zodat partijen goed geïnformeerd afspraken met elkaar kunnen maken.

 

Juridische diensten en mediation op onder meer de volgende rechtsgebieden:

Arbeidsrecht

Personen- en familierecht

Ondernemingsrecht

Onroerend goed recht

Strafrecht

Kunnen wij u helpen?