Menu

ALIMENTATIE

Een echtscheiding betekent vaak ook een alimentatieverplichting. Ouders zijn verplicht om alimentatie te betalen voor hun kinderen. Er kan ook een verplichting bestaan om alimentatie te betalen aan de ex-partner. De wet regelt wanneer deze verplichtingen er zijn. De wettelijke regelgeving is niet eenvoudig en het opmaken van een alimentatieberekening is een specialisme.

Een alimentatieberekening maken lijkt misschien eenvoudig, maar dit is het niet. De Werkgroep Alimentatienormen stelt elk jaar een rapport vast, waarin de uitgangspunten zijn vastgelegd. Ondanks dit lijvige rapport, wordt er nog geprocedeerd over dit onderwerp en bestaat er veel rechtspraak om rekening mee te houden. Het is dan ook van belang dat u goed geïnformeerd bent, voordat u afspraken met elkaar maakt.

Kinderalimentatie gaat voor op partneralimentatie. Allereerst is de vraag van belang wat de kinderen kosten. Daarna wordt de verdeling van de kosten gemaakt op basis van de inkomens van de ouders. Is er daarna nog ruimte over voor partneralimentatie en de andere partner heeft hier behoefte aan, dan is dit een onderwerp van gesprek.

 

WAAROM IN MEDIATION?

 

Het verdient voorkeur om de alimentatie in mediation te bespreken. Ten eerste is een procedure relatief duur en het is altijd onzeker welk bedrag de rechter vaststelt. In mediation weet u op korte termijn waar u aan toe bent.

Onze mediator, Ingrid Luimes, stelt de berekeningen op die als bespreekstukken dienen in de mediation. Er zijn mogelijkheden om van de regels af te wijken, zodat afspraken gemaakt kunnen worden die beter op uw situatie van toepassing zijn. Om een voorbeeld te geven: uw ex-partner wil graag een studie volgen om daarna in zijn/haar eigen onderhoud te kunnen voorzien. Dan hoeft u niet af te spreken dat de alimentatieverplichting maximaal 12 jaar duurt, maar u kunt ook afspreken dat de verplichting geldt totdat de studie is afgerond. En mag uw ex-partner tijdelijk gaan samenwonen, zonder direct verlies van recht op partneralimentatie? Dit kan in het voordeel van beide partijen uitpakken. Zo zijn er veel meer voorbeelden te bedenken.

 

PARTNERALIMENTATIE WIJZIGT IN 2020

 

De regelgeving wijzigt in 2020. Ook dit neemt onze mediator mee in de gesprekken met cliënten. Heeft u hier vragen over, bel gerust met haar.

 

Juridische diensten en mediation op onder meer de volgende rechtsgebieden:

Algemeen Civielrecht

Arbeidsrecht

Personen- en familierecht

Ondernemingsrecht

Strafrecht

Kunnen wij u helpen?