Relaties

Waarom zou je niet aan je relatie werken?

Ik heb veel echtscheidingsmediations begeleid. Best vaak heb ik gedacht: “Wat een gemiste kans”. Ik zag nog mogelijkheden, als de cliënten maar in een eerder stadium aan het werk waren gegaan met hun relatie. Dat is de reden waarom ik de opleiding Relatietherapie bij Phoenix Opleidingen in Utrecht ben gaan volgen. Ik wil cliënten niet alleen van dienst zijn bij het uit elkaar gaan, maar ook kunnen begeleiden naar een betere en waardevollere relatie.

Echtscheidingsmediation en relatietherapie zijn in feite twee kanten van dezelfde medaille. In de eerste situatie ben je te lang doorgegaan op de verkeerde weg en zijn jullie in een echte crisis beland. Daarom is het vaak verstandig om eerder in relatietherapie te gaan. Slaagt het, dan voorkomt dit (veel) leed. Slaagt het niet, heb je in ieder geval helderder waarom de relatie mis is gelopen en ben je zekerder van je keuze.

Als je verliefd wordt, zweef je vaak “in de zevende hemel” en zie je alleen de positieve kanten van je partner. Langzaamaan brokkelt dit beeld af en sta je weer met beide benen op de grond. Dan blijkt deze partner toch niet zo perfect te zijn. De relatie wordt verbroken of gaat over in “houden van”. Maar: “houden van” is een werkwoord. Je kunt niet passief van de ander verwachten dat hij/zij aan de meest hoge eisen voldoen: de perfecte minnaar, de perfecte ouder van je kind, de persoon die jou begrijpt zonder dat je iets hoeft te zeggen, de persoon met wie we alles delen, de persoon die ons zingeving geeft, noem maar op. Dit kan niet anders dan tegenvallen, geen enkele partner kan al jouw verlangens waarmaken. Een relatie is een wisselwerking en ook jij hebt je aandeel hierin.

Waar we ons vaak niet zo van bewust zijn, is dat we eigenschappen op de ander projecteren, die eigenlijk bij ons zelf thuis horen. Niet voor niets is een relatie “een spiegel”, het laat helder zien waar jij nog taken voor jezelf hebt op te pakken. Alleen is het heel verleidelijk om die juist bij de ander neer te leggen.

Een relatie kan het beste in jezelf, maar ook het slechtste in jezelf naar boven halen. Herken je sleur in je relatie? Ben je niet meer degene die je vroeger was? Lukt het je niet om je partner steun te bieden of ervaar je geen steun? Ben je voor je gevoel alleen nog maar aan het zorgen voor je gezin? Is de passie en intimiteit ver te zoeken? Is seks “moeten” geworden of doen jullie het helemaal niet meer, maar mis je het wel? Ben je gescheiden en wil je dit in je nieuwe relatie niet weer meemaken?

Hoog tijd om aan je relatie te werken als het een tijdje niet meer lekker loopt. Het gevaar ligt op de loer dat iemand anders het vuurtje bij jou of je partner aanwakkert en voor je het weet sluipt jaloezie en verraad naar binnen. Maar ook als de derde al is binnengeslopen, dan nog staan jullie voor de vraag: “Is dit een definitieve breuk waard?” Wat brengt de ander wat jij of je partner is kwijtgeraakt? Waar hebben jullie kansen laten liggen? Ontrouw hoeft niet het einde van je relatie te betekenen. Het schudt de boel flink op en ja, alle destructieve gevoelens komen voorbij, maar het kan ook nieuwe kansen bieden. Soms gaan mensen vaker dan één keer een relatie met elkaar aan en kiezen ze dus weer opnieuw voor elkaar.

In onze individuele samenleving wordt ons levensgeluk voor een groot deel, zo niet het grootste deel bepaald door de kwaliteit van onze liefdesrelatie. Het is het dus waard om te koesteren. Als het niet goed gaat en je komt er samen niet uit, ga dan in coaching of therapie. Zo kun je voorkomen dat je gezin uit elkaar valt. Zo kun je weer vreugde en liefde thuis vinden. Er zijn “blinde vlekken” in een relatie en ik help jullie kijken waar je nog niet gekeken hebt. Ik kijk met een “systemische blik”, veel is terug te leiden naar je gezin van herkomst en hoe dit botst met het gezin van herkomst van je partner.

Afhankelijk van de vraag waarmee jullie komen, bestaat mijn begeleiding uit coaching (meer gericht op de communicatie) dan wel uit therapie (zoeken naar wat onderhuids speelt).

Jullie zijn welkom!

Heerenstaete staat u bij in

Mediation

Coaching

Advocatuur

Wilt u teruggebeld worden ?